Stripschapsprijs 2024, genomineerden!

Wie wint de stripschapsprijs 2024?

Stripjournalist Cok Jouvenaar zetel in de commissie als voorzitter met daarin als lid :Ingrid Huijsman ( Winternachten,...), Hans van Oudenaarden ( Rhonda, Wynona, De tanden van de Draak,..) Kees de Boer ( cartoonist,...) Holy Moors ( recensente, Moors magazine,...) Marlies Dekkers ( winnaar P. Hans Fankfurtherprijs 2023) Peter Thuis ( De Noorman, winkel te Arnhem)

Deze commissie maakte de namen van de genomineerden bekend, mocht je deze nog niet kennen dan kan je hieronder kennis maken met deze strips!

Nominaties stripalbum 2024

Het verhaal van Vlaanderen

Het Verhaal van Vlaanderen in stripvorm! Dé graphic novel van de langverwachte tv-reeks! Deze prachtige graphic novel neemt je mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van Vlaanderen. Kruip in de (dieren)huid van de neanderthalers, graaf in het verleden van het Graafschap Vlaanderen, draaf mee in het Gulden Spoor van de ridders… Volg hoe ons geuzenvolkje door de jaren heen het juk van de bezetter afwerpt om te komen tot een moderne, onafhankelijke samenleving. Aan de hand van grootse gebeurtenissen en (ogenschijnlijk) kleine anekdotes loodsen Harry De Paepe en Frodo De Decker je doorheen de geschiedenis van het grondgebied dat we vandaag Vlaanderen noemen.

Bestel

Knipperen & Ademen

Debuut van de Nederlandse Micky Dirkzwager met een openhartig, maar bovenal grappig opgevat album over een eetstoornis en bij uitbreiding over hoe je je angsten en fobieën kunt overwinnen. 'Micky Dirkzwager (geboren in Haarlem, 1998) maakte dit boek als afstudeeropdracht aan de HKU in Utrecht en presenteerde het aan Scratch tijdens een Strippitch in Brussel. We vielen uit onze stoel van het lachen bij het lezen van haar boek en dat gebeurt ons niet vaak! Zo kun je via een omweg door België toch terecht komen waar je hoort. In Knipperen & Ademen volgen we Micky kriskras door haar opleiding heen, waar ze op de rand van een zenuwinzinking erachter komt dat het niet een burn-out is waaraan ze lijdt, maar een eetstoornis ('Die krijg je er gratis bij').

bestel

Naar Texas en terug

In de graphic novel Naar Texas en terug neemt een vader zijn adolescente zoon mee op reis als een moderne ‘rite de passage’: Jeroen, de vader, besluit dat het tijd is zijn zoon te begeleiden naar volwassenheid. Boris is gestrand in het onderwijs en gaat al drie jaar niet naar school. Hij ligt vooral op zijn bed met zijn telefoon en kijkt zijn favoriete Netflix-films en -series, telkens opnieuw. Na Verdun en het Westelijk front, reizen ze in 2016 af naar Texas om er de presidentsverkiezingen te volgen

Bestel

Alsnog

Na een heel leven vol keuzes staat Rob nu voor de belangrijkste keuze in zijn leven.

Geeft hij toe aan onderdrukte gevoelens of blijft hij hangen in een leven dat hem zelden gelukkig heeft gemaakt?

Laat hij zich leiden door zijn eigen gevoelens of door de gevoelens van de mensen uit zijn naaste omgeving?

Zet hij alsnog de stap, die hij al jaren eerder had moeten zetten?

Bestel

De Adem van de duivel

De korte samenvatting van dit nieuwste complete verhaal van Ken Broeders is geweldig. Het zijn niet meer dan deze korte zinnetjes: 'Ziekte. Klimaatramp. Mens noch dier zijn veilig. Welkom in de achttiende eeuw.' En dan is er nog de ontknoping van dit in de geschiedenis gesitueerde verhaal. Wat meer uitleg over het verhaal is het volgende: 'De herberg van Madeleine wordt gevangen in een mysterieuze mist, die niet meer verdwijnt. De mist lijkt zelfs het hele land te hebben getroffen. Mensen worden ziek, dieren sterven en planten verwelken op het land.

Bestel

Nominaties Jeugdalbum 2024

Tim, De kleine Boswachter

Een groen strip- en doeboek Wat een pech! Het schoolreisje kan niet doorgaan. De bus die iedereen zou brengen krijgt motorpech. Er is niet meteen een nieuwe bus beschikbaar, daarom wordt het schoolreisje afgelast. Gelukkig heeft Tim een plan. Hij legt samen met zijn vader een pretpark aan in het bos. Met schommels van banden die aan takken hangen, een reuzenwip gemaakt van een omgevallen boom, Remy die een kar trekt, een superhoge klimboom, een huttenbouwwedstrijd en heel veel andere spelletjes. Voor wie niet genoeg van Tim de kleine boswachter kan krijgen is er nu dit speelse strip- en doeboek. Het stripverhaal over het nieuwe bospretpark van Tim wordt afgewisseld met zoekplaten, een quiz, een afmaakverhaal en tekenopdrachten. Meer Tim, meer bos, meer pret!

Bestel

Jules Verne

In 2022 verscheen een eerste deel van de komische avonturenreeks voor jeugdige lezers Jules Verne, met een elfjarige versie van de Franse schrijver (1828-1905) die beroemd zou worden met romans als 20.000 Mijlen onder Zee, Reis om de Wereld in 80 Dagen en Naar het Middelpunt van de Aarde. Scenarist Robbert Damen en tekenaar Daniel van den Broek bedachten het personage voor het intussen opgedoekte stripblad MaXiX, maar de stripreeks gaat door bij Menlu. In de kortere verhalen bieden ze het fictieve antwoord op waar Verne in zijn kindertijd de inspiratie haalde voor zijn latere romans. Deel 1 verscheen eerst als hardcover (19,95 euro) op een kleiner formaat, wat later kwam het nogmaals uit als softcover (9,95 euro) op een regulier formaat. Deel 2 verschijnt tegelijk in beide versies en uiteraard opnieuw op dezelfde formaten. 'Dit tweede deel van de grootse avonturen van onze kleine schrijver bevat twee nieuwe verhalen: Mijn Neef Bram en Het Geheim van Nell. Hierin beleeft hij eerst een griezel­avontuur met zijn neef Bram uit Ierland, reist hij daarna naar de diepe krochten van onze aarde en ontmoet hij daar de mysterieuze Nell. Een meisje vol geheimen...'

Bestel

De Romeinen

Coproductie L / Syndikaat Een heerlijke humoristische strip met een historisch verantwoorde achtergrond. In het land van de Bataven broeit een opstand. Drie Romeinse legionairs moeten de leider van de opstandelingen vergiftigen om het verzet de kop in te drukken. Zo’n geheime missie vereist moed, kracht en scherpzinnigheid. Eigenschappen die onze helden helaas niet bezitten...

Bestel

Nominaties Integraal/bio

De Generaal gaat Integraal

'Een groot hoofd, gekenmerkt door twee uitstaande oren, een forse neus en dito kin, en op het geheel een flinke pet en een verbaasd kijkend vogeltje. Altijd op zoek naar middelen om de macht over te nemen van een andere generaal, maar zo oliedom dat hij er nooit in zal slagen. De strip moet tenslotte nog langer mee.' Zomaar een omschrijving van De Generaal, de belangrijkste strip van Peter de Smet, in de Leidse Courant van 2 augustus 1985. De Generaal is een stripserie die als een rode draad door de carrière van Peter de Smet loopt. Zijn carrière als striptekenaar startte met deze strip en uiteindelijk zal De Generaal ook het laatste zijn wat hij daadwerkelijk tekent en publiceert. Het was zijn meest populaire serie, die door de lange looptijd een duidelijk beeld geeft van de ontwikkeling van zijn tekenstijl. Dit wordt in deze integrale serie extra benadrukt doordat de verhalen in chronologische volgorde zijn opgenomen.

Bestel

Piet Wijn Biografie

Piet Wijn (1929-2010) behoort tot de meest productieve striptekenaars uit de Nederlandse stripgeschiedenis. Nog altijd kent zijn werk talloze bewonderaars.

De aanhoudende belangstelling en de omvang van zijn oeuvre rechtvaardigt dan ook een biografie. Maar Wijn zat bijna veertig jaar lang, zeven dagen per week, achter zijn tekentafel. Het kan dan ook geen verrassing zijn dat deze biografie slechts 80 pagina’s telt. En dat is inclusief het fotokatern! Toch kan een ieder die meer over hem wil weten Wijn eindelijk beter leren kennen via dit boek. Auteur Jan-Willem de Vries (De geschiedenis van de Toonder Studio’s, Daan Jippes, avonturier in strips en animatie) beschrijft Wijns levensloop vanaf zijn jeugd in Hilversum en het in dienst treden bij de Toonder Studio’s tot en met het succes van Douwe Dabbert en het herseninfarct dat hem verplichtte om uiteindelijk met links te gaan tekenen.

Nu ik er nog ben

Dick Matena loopt al tachtig jaar rond op deze aarde, waarvan ruim zestig in de stripwereld. Sinds 2014 schrijft hij columns voor het stripblad Eppo, waarin hij terugkijkt op zijn rijke leven. In geheel eigen stijl, slechts schatplichtig aan zijn oude leermeester Marten Toonder, trakteert hij de lezer op zes decennia aan anekdotes. Over de jaren dat alles kon, toen de strip een massapubliek bediende. Over de vetes en de liefdes, de humor en het drama, de kunstenaars en de charlatans. Over de mensen die hij op zijn creatieve pad tegenkwam: Hans Kresse, Martin Lodewijk en Don Lawrence in het vak, Gerard Reve, Jan Wolkers en Herman Brood daarbuiten. En natuurlijk over het halfvolle dan wel halflege glas, dat hoe dan ook in een oogwenk ad fundum was. Een kleurrijk verteller, die waar nodig ook zaken in zwart-wit scherpstelt. Matena leeft zich uit in zijn meesterlijke columns, voor het eerst gebundeld in Nu ik er nog ben. 208 pagina’s waarvan 32 pagina’s in kleur

Bestel