Posy Simmonds! De grote winnaar Angoulème 2024

Posy Simmonds

De grote winnares van het Stripfestival Angoulème 2024!

In een interview met Franceinfo zegt Posy Simmonds "volledig verbluft" te zijn door deze Grand Prix: "Het was een verrassing om onder de drie genomineerden te zijn. Nog een grotere verrassing om de prijs te winnen." De Engelse auteur heeft gewonnen tegen twee finalisten: de Amerikaan Daniel Clowes en de Française Catherine Meurisse.

De Britse auteur bekent ook dat het Festival van Angoulême "erg belangrijk" voor haar is. Toen Gemma Bovery uitkwam, ging ze naar het festival. "Dat is waar ik de wereld van de strip ontmoette. Daarvoor werkte ik altijd voor de Engelse pers", deelt de tekenares. Posy Simmonds wordt momenteel ook geëerd in het Centre Pompidou in Parijs, waar een tentoonstelling aan haar is gewijd.

Wie is deze “ Britse Lady” die op 78 jarige leeftijd de hoofdprijs krijgt op het prestigieuze festival?

De band met Frankrijk is groot voor Posy want op 17 jarige leeftijd trok ze vanuit het landelijke Cookham Dene ( Maidenhead) naar Parijs op vakantie en sindsdien is de liefde voor de Franse taal ( maar ook voor het eten en de wijn…) gebleven.

Na haar studie Frans aan de Sorbonne en tekenen aan de Central School of Art in Londen, werd ze in 1968 persillustrator.

Wat strips betreft, kwam ze daar in contact mee via een bepaalde toon: Hara-Kiri, Le Canard enchaîné, Siné, Reiser, Sempé.

Ze blijft ook fan van Claire Bretecher, Kuifje, Simenon, …. Vooral Claire Bretecher was voor haar een inspiratie want de manier waarop ze de relatie tussen man en vrouw benaderde was buitengewoon qua toon. Van Claire Bretecher is er jammer genoeg niets meer verkrijgbaar in het Nederlands.

Maar ook Fred was voor haar een inspiratie vooral de kleur, want net zoals Fred is ze gestart met het kleurgebruik voor haar kinderboeken. Kleuren brengen voor haar meestal wat extra problemen mee want ze kleurt onmiddellijk op het origineel dus fouten zijn uitgesloten.

Les Frustés

de Gefrusteerden
True Love

True Love

True Love is haar eerste roman die verscheen in 1981 20 jaar voor Gemma Bovery en die haar beroemd maakte.

Ze toont aan dat ook oudere mensen betrokken zijn bij zaken van de liefde, als bewijs: een ouder koppel staat op de cover van een fotoverhaal. True Love is een mengeling van haar emoties die ze meekreeg bij het lezen aan 14-15 jaar van Love Comics waarvan ze vooral de typische coiffures en houdingen van die dames in die Comics waardeerde.

Deze werd recent vertaald in het Frans. Voor een vertaling in het Nederlands is het nog even wachten.

De namen van haar hoofdpersonages zijn heel nauwkeurig uitgezocht. Bijvoorbeeld Cassandra Darke is bang van het donker, Gemma Bouvary is een rechtstreeks verwijzing naar Madame de Bovarie van Gustave Flaubert, Rick Raker ( is nogal een harkende agent) Glen Larson, met zijn rode haar en gestalte, heeft tegelijkertijd iets Iers en Scandinavisch! Rick Raker zou het hoofdpersonage kunnen zijn van een beroemde Amerikaanse detective uit de jaren '30-'40! Hij lijkt trouwens op Humphrey Bogart.

True Love

Polyverse!

Posyverse?!

Een term bedacht door Paul Gravett waarin hij de galerij van personages aanduidt die ze bijhoudt in notitieboekjes en waarin ze steeds terugput voor nieuwe verhalen.

Ze is ook bewust dat haar personages soms terugkeren net als filmsterren die verschillende rollen spelen in diverse films. Gemma en Tamara zijn ook fysiek behoorlijk gelijk.

De ogen van Gemma, dat zijn de ogen van Lady Di, en haar hele personage werd hierop gebaseerd.

Gemma Bovery

Posy Simmonds in de actualiteit

Van 22 november tot 1 april 2024 ontvangt de openbare bibliotheek van het Centre Pompidou haar werk met 130 originele stukken, schetsen, tekeningen, en ongepubliceerde werken.

Meer info

Andere titels van Posy Simmonds

Fred

Fred was het allereerste prentenboek van tekenaar en schrijver Posy Simmonds. Het was meteen een succes en werd bekroond met een Vlag en Wimpel. De gelijknamige verfilming werd bovendien genomineerd voor een Oscar. Fred is een klassieker en nu eindelijk weer leverbaar. Alle buren zijn bedroefd als ze van Nick en Sophie horen dat Fred, hun kat, dood is.

bestel

Cassandra Drak

Eindelijk! Na de succesvolle verfilmingen van Gemma Bovery en Tamara Drewe – beide met Gemma Aterton in de hoofdrol – verschijnt de nieuwe, langverwachte graphic novel van Posy Simmonds. Cassandra Darke is een egocentrische Londense kunsthandelaar. Ze heeft het voor elkaar gekregen de reputatie van een galerie op West End te bezoedelen, zich een veroordeling voor fraude op de hals te halen en de complete inhoud van haar bankrekeningen aan advocaten op te maken. Hierdoor is ze verstoten uit de betere sociale kringen, maar dat kan haar niet zoveel schelen, en fraude vindt Cassandra als misdaad niet bijzonder spannend, aangezien er niet eens geweld, een wapen of een lijk aan te pas komt. Maar in de kelder heeft haar jonge ex-huurder Nicki een verrassing achtergelaten die hint naar op zijn minst geweld en waarschijnlijk ook een lijk.

Bestel

Tamara Drew

Losjes gebaseerd op de klassieker Far from the maddening crowd van Thomas Hardy. Het verhaal is gesitueerd in 2006, wanneer de sexy Tamara in het huis van haar overleden moeder gaat wonen. Daar, op het platteland doet ze nogal wat harten sneller slaan. Zo ook dat van haar buurman Nicholas. Na verloop van tijd begint alles uit de hand te lopen en heeft niemand de gebeurtenissen nog onder controle. Simmonds vertelt het meeslepende verhaal in haar unieke mix van strip, illustratie en roman. Jammer genoeg niet meer verkrijgbaar.

Meer info