Nieuwe Strip over Oradour: Terugblik op een Tragedie

Dit jaar vieren we 80 jaar bevrijding, een mijlpaal vol herdenkingen en herinneringen. Het toeval wil dat er in dit gedenkwaardige jaar drie Franse stripverhalen verschijnen over de laatste overlevenden van Oradour. Oradour-sur-Glane is een naam die helaas synoniem is geworden met een van de meest afschuwelijke oorlogsmisdaden uit de Tweede Wereldoorlog.

De nieuwe strip "Oradour, vermoorde onschuld" is nu ook in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Anspach. Maar wat maakt Oradour zo bekend? Laten we teruggaan naar de historische gebeurtenissen die deze naam voor altijd in ons collectieve geheugen hebben gegrift.

Vermoord Onschuld Oradour: Het Bloedbad van Oradour-sur-Glane

Op 10 juni 1944 werd het Franse dorp Oradour-sur-Glane ingesloten door het eerste regiment 'Der Führer' van de 2. SS-Panzer-Division Das Reich. Onder bevel van generaal Heinz Lammerding en andere hoge SS-officieren, werd het dorp in een wraakactie bijna volledig vernietigd. Het resultaat was tragisch: 642 inwoners, waaronder vrouwen en kinderen, werden vermoord. Slechts zes mensen overleefden dit bloedbad.

Aanleiding en Uitvoering

De aanleiding voor deze gruweldaad was een actie van het Franse verzet op 8 juni 1944, waarbij een spoorbrug werd opgeblazen en Duitse soldaten werden gedood. De daaropvolgende wraakactie door de SS troepen was genadeloos en efficiënt. De dorpelingen werden bijeengedreven op het marktplein, waarna mannen en vrouwen gescheiden werden en op verschillende plaatsen werden geëxecuteerd.

Nagedachtenis en Herinnering in het Franse Collectieve Geheugen

Na de oorlog bleef Oradour-sur-Glane een symbool van de wreedheid van de oorlog. Charles de Gaulle besloot dat de resten van het oude dorp als monument bewaard zouden blijven, en een nieuw dorp werd vlakbij heropgebouwd. Het Centre de la Mémoire, een museum ter nagedachtenis aan de slachtoffers, opende in 1999 zijn deuren.

Hier is een foto van de heer Hébras die de schetsen van Bruno Marivain corrigeert. Tijdens een bezoek aan de ruïnes in zijn gezelschap, in mei 2022, maakte de tekenaar verschillende schetsen van de Laudy-schuur, waar de mannen van het dorp op 10 juni 1944 door de soldaten van Das Reich werden neergeschoten en verbrand.

Het was belangrijk voor de auteurs om de schuur weer te geven zoals die was volgens de herinneringen van Robert Hébras, maar ook om beter te begrijpen welke route de getuige nam om te ontsnappen.

Hoe vreemd het ook mag lijken, dit werk is nooit eerder in Oradour gedaan. Er zijn geen aantekeningen of schetsen gemaakt van het interieur van bepaalde gebouwen. Jean-François Miniac, ook tekenaar, maakte eveneens veel schetsen tijdens zijn interviews met Robert Hébras voor het schrijven van het scenario. Dit kon betrekking hebben op het interieur van het huis van de familie Hébras, maar ook op dat van de kerk waar de vrouwen en kinderen omkwamen, evenals dat van een kapper, het café van de eik...

Robert Hébras heeft, voordat hij overleed, de volledige indeling pagina voor pagina goedgekeurd, evenals de eerste veertig getekende pagina's van de strip "Oradour – De vermoorde onschuld".

Nieuwe Strips over Oradour en de Jonge Robert Hébras

Dit jaar verschijnen er drie nieuwe Franse stripverhalen die de tragische gebeurtenissen van Oradour vertellen door de ogen van de laatste overlevenden. Naast de Nederlandse vertaling van "Oradour, vermoorde onschuld" door Marivain en Miniac, zijn er ook uitgaven van de auteurs van "Na de Razzia" en een versie door Philippe Tomblaine bij uitgeverij Petit à Petit.

Hoewel we ons bij Stripweb voorlopig richten op de Nederlandse vertaling, is het indrukwekkend om te zien hoe verschillende auteurs deze pijnlijke geschiedenis opnieuw tot leven brengen. Deze strips bieden niet alleen een indringende blik op de tragedie van Oradour, maar herinneren ons ook aan de veerkracht en moed van de overlevenden.

Historische Context en Belang van de Duitse Divisie Das Reich

Het verhaal van Oradour is niet alleen een les in de gruwelen van oorlog, maar ook in de noodzaak van herdenking en begrip. De nieuwe strips spelen een cruciale rol in het levend houden van deze herinneringen, vooral nu we 80 jaar bevrijding vieren. Ze bieden ons de kans om te reflecteren op het verleden en te erkennen hoe ver we zijn gekomen, maar ook hoe belangrijk het is om waakzaam te blijven voor de toekomst.

We zijn in ieder geval erkentelijk dat via het stripverhaal deze verhalen van slachtoffers terug een plaats krijgen en dus ook levend gehouden worden.

De toevoeging van deze strips aan het genre oorlogsverhalen biedt zeker een meerwaarde om lezers te laten aanvoelen dat dergelijke gruweldaden slechts 80 jaar terug plaatsvonden in een straal van 600 kom van BelgiË!

De strip Oradour, de vermoorde onschuld is nu te koop bij Stripweb voor 19.40 euro.

Bestel