Mashle: Meer dan Magie en Spieren - Een Diepe Duik in de Wereld van Mash Burnedead

Op onze blog op Stripweb duiken we deze week dieper in de wereld van de manga Mashle. Voor diegenen die vorige week de 'Start to Manga for Boys' hebben gelezen, klinkt Mashle misschien al bekend, maar vandaag gaan we uitgebreider in op wat deze serie zo aantrekkelijk maakt.

De auteur: Hajime Komoto

Hajime Komoto is een relatief nieuwe naam in de manga-industrie en er is nog niet veel bekend over hem. Mashle is zijn eerste grote serie, maar voordat hij aan Mashle begon, heeft hij enkele korte manga's gecreëerd. Zijn eerste korte manga, getiteld 'Explosive interview', werd ingediend bij Shueisha, een grote Japanse uitgeverij. Met deze inzending won Komoto een 'honorable mention' bij de 89ste Akatsuka Award. Zijn tweede korte manga, 'Liberal Ethics Committee Member Yamada Taro', werd gepubliceerd in Jump Giga, een seizoensgebonden special van Weekly Shonen Jump. In hetzelfde jaar slaagde hij erin om een derde korte manga te publiceren in de volgende editie van Jump Giga, genaamd 'God of Destruction Shivasaki'. Dit geeft een interessante kijk op de veelzijdigheid en het creatieve bereik van Komoto als mangaka.

Het succes van Mashle

Sinds de lancering in 2020 in Weekly Shonen Jump heeft Mashle snel de harten van manga-liefhebbers veroverd. Kort na het debuut van het eerste hoofdstuk klom de serie al naar de 11e plaats van de 50 in The Next Manga Award. In 2021 bekleedde de manga de 8ste plaats in de Everyone's Choice Tsutaya Manga Award en bereikte de 3de plaats in de Nationwide Bookstore Employees and Publisher Comics' Recommended Comics. Bovendien stond Mashle in de top 5 aanbevolen manga's beschikbaar in het Engels volgens de Nippon Foundation.

Op 6 januari 2024 is er een speciale one-shot manga uitgebracht ter ere van het tweede seizoen van de anime. Mashle is inmiddels afgerond en telt in totaal 18 delen in het Japans. Op dit moment zijn er 15 delen beschikbaar in het Engels, met het 16e deel dat verwacht wordt op 12 juni 2024. Sinds maart 2024 zijn er wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht, wat de wereldwijde aantrekkingskracht en succes van deze serie onderstreept.

Een Diepe Duik in de Wereld van Mash Burnedead

Mashle speelt zich af in een wereld waar magie centraal staat.

Hoe krachtiger je magische vermogens, hoe hoger je status in de samenleving. Echter, de hoofdpersoon, Mash Burnedead, bezit geen spatje magische potentie. In plaats daarvan heeft hij zijn hele leven fysiek getraind. Mash, die als baby door zijn ouders werd verlaten, is opgevoed door Regro, een man die zichzelf bijna van het leven beroofde omdat hij zich nutteloos voelde voor de samenleving. Regro, die zag dat Mash geen magische krachten bezat, bouwde een afgezonderd leven met hem op in een hutje in de bossen.

Op vijftienjarige leeftijd heeft Mash bijna geen ervaring met de stad of het feit dat de wereld om magie draait, waardoor hij zich niet bewust is van zijn uitzonderlijke situatie.

Dit verandert allemaal wanneer hij tegen de wil van zijn vader de stad bezoekt en ontdekt wordt door de autoriteiten. Het is verboden voor iemand zonder magie om tussen magiërs te leven. De hoge politieagent Brade Coleman spoorde Mash en zijn vader op na hun vlucht uit de stad, en een confrontatie volgt snel. Wanneer Coleman dreigt Regro te doden als hij Mash's verblijfplaats niet onthult, komt Mash tevoorschijn en verslaat snel de agenten met zijn brute kracht. Coleman stelt een ultimatum: Mash moet zich inschrijven bij een magische school en streven naar de titel 'divine visionary', een topstudent aan een van de drie magische scholen, om hun geheim veilig te stellen.

Mashle 1

Het verhaal lijkt misschien eenvoudig, maar dit is slechts het begin voor Mash.

Zodra hij zich inschrijft bij de Easton Magic Academy, zijn de parallellen met Harry Potter onmiskenbaar, compleet met directe referenties en leuke twists. Hoewel Mash misschien wat onnozel overkomt, heeft hij een groot hart en staat hij altijd klaar voor degenen die hij respecteert en liefheeft. Hij wordt vaak vergeleken met Saitama van One Punch Man vanwege zijn overweldigende kracht, maar Mashle biedt meer dan dat. De humor is luchtig, en ik heb vaak gelachen om de onnozelheden. Echter, zoals je kunt lezen in mijn synopsis, heeft de manga ook een volwassen kant. De school waar Mash zich bevindt is verre van zorgeloos. Easton zit vol met mysterie, duistere geheimen en klasgenoten die er geen moeite mee hebben om te moorden. Bovendien is er een sinister complot gaande dat de hele magische wereld kan vernietigen.

Mashle is een manga vol humor, actie en mysterie, en belooft een spannende toevoeging te zijn aan de collectie van elke mangaliefhebber.

Mashle de reeks