Manga & Manzaï door Takeshi Obata & Akinari Asakura!

Even de auteurs voorstellen

Takeshi Obata!

In 1985, op 16-jarige leeftijd, stuurde hij een kort verhaal getiteld 500 Kounen no Shinwa naar de uitgeverij Shueisha en won een Tezuka-prijs die alle nieuwe talenten beloont. Daarna werkte hij als assistent voor een mangaka genaamd Makoto Niwano, en later naast Nobuhiro Watsuki (de maker van de serie Vagabond), specialiseerde hij zich als tekenaar. Al snel kende Obata succes, met name de serie Hikaru no Go, een manga die het traditionele spel Go in beeld brengt op een scenario van Yumi Hotta. Jammer genoeg niet meer te verkrijgen in het Engels, wel in het Frans. Hij won de Tezuka Awards prijs voor beste nieuwkomer in 2003 voor deze manga, geschreven door Yumi Hotta.

Ontdek onze Manga US afdeling

Death Note

Pastry cotton candy cupcake pastry bonbon topping caramels jujubes halvah. Fruitcake donut halvah soufflé danish muffin pie. Tootsie roll tootsie roll jelly beans jujubes. Pie marzipan chocolate cake topping danish soufflé jelly-o toffee. Oat cake gummies brownie oat cake chocolate bar lemon drops cake tootsie roll cake. Macaroon carrot cake gummies fruitcake fruitcake danish dragée gummi bears. Cake chocolate cake topping candy toffee. Tart jelly-o carrot cake bonbon. Macaroon jelly oat cake pudding. Chocolate candy bonbon toffee macaroon. Cotton candy chupa chups gummi bears. Muffin apple pie chocolate tart.

een serie die in Japan verscheen in 12 delen en 108 hoofdstukken in het Weekly Shonen Jump (tussen 2003 en 2006). Death Note is aangepast in een animatieserie (37 afleveringen geproduceerd door Madhouse en uitgezonden sinds 2006 in Japan)... maar ook voor het grote scherm met twee "live" films: Death Note en Death Note 2: The Last Name.

Death note

Maar ook andere reeksen zoals Bakuman, All you need is Kill en Platinum End zijn van zijn hand.

Akinari Asakura

Na zijn universitaire studie ging hij eerst aan de slag bij een drukkerij. Maar in december 2012 won hij de "Newcomer Award Powers" van de uitgever Kodansha, met zijn (lange) roman Noir Revenant niet vertaald in het Engels tot nu. In 2013 publiceerde hij ook Flagger no Houteshiki, een andere roman die hij had ingediend voor dezelfde prijs, maar die hij niet had gewonnen.

Na het schrijven van verschillende korte verhalen en ook adaptaties van succesvolle manga's onder een pseudoniem (waaronder sommige van Attack on Titan), werd hij uiteindelijk in 2019 opgemerkt, met de publicatie van Kyoshitsu ga, Hitori ni Naru Made, die weerklank vond bij veel lezers, maar ook in literaire kringen.

Al snel volgde hij met een andere thriller, Rokunin no Usotsuki na Daigakusei, die nog meer prijzen won! En zo'n succes blijft niet onopgemerkt: Akinari Asakura werd uiteindelijk benaderd door Shueisha, zodat hij vandaag de dag scenarist is voor de nieuwe manga van de zeer bekende Takeshi Obata, de tekenaar van Death Note, Hikaru no Go of Bakuman. Sho-wa Shoten!, de manga waarvan hij de oorsprong is, wordt inderdaad geïllustreerd door deze mangaka hierbovenaan beschreven.

Asakura

Even de manga Show-Ha Shoten voorstellen...

The right man at the right time! Toen Asakura zijn een manga wou schrijven over en met humor legde hij deze voor aan zijn uitgever Shueisha. De naam die zij doorgaven was Obata en toeval (!) wilde dat deze net zijn reeks Platinum End beëindigd had en op zoek naar wat anders. En iets geheel anders dan wat hij normaal tekende werd het ook want na het lezen van het script was hij er helemaal weg van.

In zijn schooltijd was Asakura reeds bezig met stand-up comedie en die ervaring is belangrijk in deze manga. Hij put uit zowel zijn ervaring als de manier waarop manzai tegenwoordig wordt beoefend!

De twee personages Azemichi en Taiyo hebben elk hun eigen verhaal. Ieder heeft iets in zich en samen vormen ze een duo dat deelneemt aan humorcompetities een soort Comedy cup zoals bij ons in Vlaanderen.

Manga betekent voor velen actie en dan is deze manga uiteraard wel heel bijzonder want en manga tekenen over humor is een hele uitdaging. Obata gaat daarom terug naar de authentieke manier waarop Manzaï gefilmd wordt. Dit is meestal met twee of meerdere camera’s die de artiesten steeds via een verschillende perspectief in beeld brengen waardoor je echt een dynamiek creëert.

Ook hier wordt het personages meestal rechtstaand getekend en steeds vanuit verschillende perspectieven benaderd waardoor de manga nooit verveelt, er zijn ook geen technische beperkingen. Je kunt de camera precies daar plaatsen waar je wilt.

Of het fenomeen Manzai hier in Europa ook zou werken is te betwijfelen want de vorm van humor is helemaal anders maar het is in ieder geval een ontdekking voor velen die niet wisten wat Manzaï was.

Wat is Manzaï?

"Manzai" is een traditionele vorm van Japanse stand-upcomedy die vaak wordt uitgevoerd door een duo. Het is een zeer populaire vorm van humor in Japan. Het kenmerkt zich door een snelle uitwisseling van grappen en vaak een 'boke' en een 'tsukkomi'. De 'boke' maakt domme of absurd grappige opmerkingen, terwijl de 'tsukkomi' de rol van de verstandige speelt, die de 'boke' corrigeert of op zijn fouten wijst, vaak op een komische manier. Deze interactie tussen de twee personages creëert een dynamisch en vermakelijk komedieformat dat zowel verbale als fysieke humor omvat. Manzai-comedy is diepgeworteld in de Japanse cultuur en blijft enorm populair in het land, zowel op televisie als in live-optredens.

Homepage Manga US