Het magieboek van Elfie!

Het magieboek van Elfie!

Het magieboek van Elfie!

Een eigenzinnige jeugdreeks voor jong en oud over een rondreizende boekenwinkel en familie.

Arleston kennen we als scenarist van vele succesreeksen zoals Lanfeust, de wouden van Opaal, Ekhö, enz. …. Met zijn nieuwe uitgeverslabel Drakoo levert hij terug heel wat pareltjes af die bij vele Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen vertaald worden.

Bij Silvester vertalen ze de heel bijzondere jeugdreeks “ Het magieboek van Elfie “ en deel 1 verscheen in 2023 maar we hopen dat de volgende delen snel zullen volgen, want ondertussen zijn er reeds 4 verschenen in het Frans en er volgen er nog héél wat als we de auteurs mogen geloven.

Volgens Arleston wou hij al lang avonturen schrijven voor zijn zoon, die nog op de basisschool zat, over een kleine heks, waarbij avontuur en magie werden vermengd.

Hij vond hierbij de partner in crime bij Audrey Alwet die bij ons nog niet zo bekend is maar toch al menig scenario’s bij elkaar schreef in Frankrijk.

Waar Arleston vooral een Club van 5 wou om zijn verhaal te vertellen wou Audrey iets anders.

“Aan mijn kant had ik het idee van de rondreizende boekwinkel, afkomstig van een echte boekwinkel, Le Mokiroule. Ik heb vaak met deze boekhandelaar op Facebook gesproken, haar activiteiten gevolgd... Ik dacht dat het leuk zou zijn als we een boekwinkel in het verhaal zouden hebben, maar dan een die zich verplaatst. Met een weesgezin, geen traditioneel gezin. De broers en zussen waren voor mij een zeer belangrijk element. Drie zussen werkten heel goed... En daar zag Christophe meteen een Engelse bus!”

Voor Arleston ( die wees is ) was het een vorm van verwerking om oude angsten te bezweren. Hij die meestal ongemakkelijk en terughoudend is in familie verhalen omdat hij zich niet echt gerechtigd voelt om hierover te spreken kan via Audrey hier terug komen op de band van de drie zussen en de relatie met haar familie.

Het magieboek van Elfie!

Eigenzinnig Kantje

Volgende elementen zorgen dat de strip toch eruit springt bij andere reeksen en een eigenzinnig kantje heeft:

• De moeder van Elfie heeft bijvoorbeeld drie dochters van drie verschillende vaders, zonder ooit te trouwen.

• Louette, de oudere zus van Elfie, heeft liefdesrelaties links en rechts, zonder dat dit iemand choqueert... Ze scheert ook haar benen niet, net als onze vriendin die als model diende.

• Elfie ontdekt dat haar vader misschien zwart is en uit Engeland komt.

• Ze leert ook dat haar overgrootvader van moederskant een Spaanse republikein was, gevlucht naar Frankrijk na de Retirada.

• In deel 3 geeft een alleenstaande moeder borstvoeding

• Er is ook een familie van wijnboeren, waarvan de moeder van Vietnamese afkomst is, maar toch de traditie en waarden van de Elzas-wijngaard in stand houdt.

• Er is ook een personage met een handicap waarover Audrey het volgende zegt :

“We hadden besloten om een personage met een handicap te portretteren, maar dat het personage niet gedefinieerd zou worden door zijn handicap. Anders is het ondraaglijk. Er zijn veel te veel personages die alleen bestaan omdat ze gehandicapt zijn; ze zullen mogelijk superkrachten hebben dankzij hun handicap, maar het lijkt alsof ze geen persoonlijkheid hebben. Magda heeft haar heel eigen persoonlijkheid. Ze heeft een kant van een drama queen, ze is soms irritant, maar ook heel charmant.”

Reizen door Frankrijk

In de reeks wordt veel aandacht besteed aan het rurale Frankrijk en reizen we dus rond in deze mooie zeshoek met aandacht voor de regionale kenmerken zoals de taal, gerechten enz…. ( dit wordt natuurlijk wel wat moeilijk in het Nederlands om dit te vertalen in de juiste context )

We startten in Bretagne omdat Audrey uit Bretagne komt en ook om sentimentele redenen van de auteurs.

Wist je trouwens dat de ondergelopen weg die naar Noirmoutier loopt in deel 1 ook Maurice Tilleeux had geïnspireerd in Guus Slim?

Het tweede deel speelt zich af in de Luberon, deel 3 is een kerstverhaal en Elzas is hierbij vanzelfsprekend de ideale regio, deel 4 is dan Ariège, in het achterland, in de buurt van Foix. In die regio kwam ook het idee om het thema” yarn bombing”, het activistische breien te gebruiken.

De volgende delen zullen plaatsvinden in het moeras van de Marais Poitevin, weer zo'n bijzondere plek met zijn eigenaardigheden, sfeer... Op een gegeven moment zullen we ook door de Haute-Savoie reizen…

Ook bij Leo Loden ( een serie van Arleston, die jammer genoeg niet verder werd vertaald in het Nederlands ) reist Leo naar verschillende steden en hier komt dit element dan terug.

Het magieboek van Elfie

Magie staat centraal

In Het magieboek van Elfie ontstaat magie altijd uit creatie. Maar het is een creatie die voor iedereen toegankelijk is, alledaags. Elfie heeft een magie van papier: schrijven en origami. In deel 3 is het patisserie. En in deel 4 is het breien, dat weer erg in de mode is en door iedereen gemakkelijk te beoefenen is. Telkens als je iets creëert, is het magisch.

Wat opvalt in de reeks is dat er weinig moderniteit aan te pas komt. Wanneer Magda een telefoontje wil plegen, is het altijd slecht bereik. Hetzelfde geldt voor tante Delphine, die haar nichtjes nooit kan bereiken.

De auteurs doen dit bewust omdat ze ook bij hun eigen kinderen het gebruiken van schermen zo ver weg willen houden en ze zo te stimuleren naar meer avontuur die ze ‘ echt ‘ beleven.

Audrey werkt heel graag samen met tekenaar Ludvin en daarover vertelt ze het volgende : Ludivine is een tekenaar van details. Het spel van haar personages is zeer effectief, gevoed door haar ervaring in animatie. Daarnaast beheerst ze de achtergrond op een even fantastische manier. En ze voegt er eigenlijk eerder iets aan toe dan dat ze iets weglaat. Over het algemeen verwacht ik als scenarist dat de tekenaar in elke kader minder toevoegt dan ik vraag; omdat er een selectie gemaakt moet worden, omdat je niet alles kunt toevoegen, omdat het kader te vol wordt... Maar Ludivine heeft de neiging om nog meer toe te voegen, terwijl ze erin slaagt om een perfect leesbare tekening te maken. Dat is echt een knappe prestatie! Ik volgde Ludivine al een tijdje op Instagram. Ik droomde ervan om met haar samen te werken. En ik ben niet teleurgesteld!

Het magieboek van Elfie neemt je mee naar alle uithoeken van “La Douce France” en haalt thema’s aan die zowel jong als oud aanspreken met een tekenstijl die charmeert.

Wij bij Stripweb zijn fan en kijken uit naar het volgende reisavontuur van deze hippe familie.