Een nieuw avontuur van Kathleen najaar 2024

Een nieuw avontuur van Kathleen dit najaar

Zesde avontuur van Kathleen (verschijnt najaar 2024), "Maison du Peuple 65" richt zich op de Art Nouveau en de vele Brusselse creaties van Victor Horta!

De naam "Volkshuis" is de Nederlandse vertaling van "Maison du Peuple," een van de grootste art-nouveaugebouwen in Brussel, ontworpen door Victor Horta. Dit gebouw, gelegen aan de Joseph Stevensstraat in de Zavelwijk, werd gebouwd tussen 1896 en 1898 en opende feestelijk op 2 april 1899. Het diende als een coöperatief centrum voor sociaaleconomische activiteiten onder de vleugels van de socialistische beweging.

In 1965 werd het Volkshuis gesloopt, ondanks hevige protesten, om plaats te maken voor de Zaveltoren. De gedemonteerde onderdelen werden opgeslagen in Tervuren met het idee om het gebouw later opnieuw op te bouwen, maar dit gebeurde nooit. In de jaren 1980 probeerde de gemeente Jette de materialen te hergebruiken voor een nieuw project, maar door gebrek aan middelen bleven de onderdelen onbeschermd buiten liggen en raakten beschadigd. Een deel van de overblijfselen werd later naar Gent overgebracht en gerestaureerd. Uiteindelijk werden de spanten verwerkt in het "Horta Grand Café" in Antwerpen, geopend in september 2000.

Een team van de ULB en het Hortamuseum werkt momenteel aan een virtuele reconstructie van het Volkshuis zoals het er in 1899 uitzag.

© Éditions Anspach - Scenario: Patrick Weber - Illustratie: Baudouin Deville - Kleur: Bérengère Marquebreucq.

Schrijf je in op deze titel