Derib Expositie

Derib in de kijker in Zwitserland

Geboren in Zwitserland is de ondertussen bijna 80 jaar geworden striptekenaar nog altijd actief. Geen haar op zijn hoofd ( en zijn er niet zoveel meer 😊 ) denkt eraan te stoppen met tekenen.

Alhoewel hij door ziekte moest afstappen van 8 uur tekenen per dag naar 3-4 uur beleeft hij nog steeds heel veel plezier in het tekenen en dan vooral zijn jeugdreeks Yakari.

In Carouge op een 7 tal uurtjes rijden met de wagen, een stadje dichtbij Genève en de Frans-Zwitserse grens loopt er momenteel een leuke tentoonstelling over het werk van Derib.

Derib

Derib startte zijn carrière in Brussel bij Peyo ( De Smurfen ) waardoor hij in contact kwam met de grote namen in de stripwereld zoals Franquin, Jijé, Roba en Bob de Moor.

Van Attila (1967) tot Yakari die hij op heden nog altijd tekent heeft hij ook héél wat andere topreeksen getekend.

In willekeurige volgorde hebben we deze albums- stripreeksen die nog beschikbaar zijn:

Ander werk

Verder tekende hij ook nog de strip Jo ( over Aids ), De man die in Californië geloofde, de avonturen van Pythagoras, Arnold heer van CAeneghem, avontuur van een strip, en werkte hij mee aan enkele themastrips met verschillende auteurs waaronder recent Indians. Buddy Longway was indertijd een topreeks uitgegeven door Le lombard.

Indians

Momenteel tekent hij de reeks Yakari en een niet vertaalde reeks die zich afspeelt in de regio Val d’Hérens in Zwitserland. Momenteel tekend hij daar het derde album van “La promesse”. Eerder versheen hierin reeds le Galop du Silence en La patrouille. Beiden zijn geschreven door zijn zoon Arnaud.

Op een scenario van André Jobin verscheen Yakari in december 1969 in "Le crapaud à lunettes", tussen twee afleveringen van de serie "Pythagore", die hij ook tekende. Aanvankelijk dacht hij dat er maar één verhaal zou zijn. Maar bij het stopzetten van dit wekelijkse tijdschrift gericht op Romandische schoolkinderen, creëerde Jobin het maandblad "Yakari", en begonnen zij intensief aan dit personage te werken.

Hij is zijn meest bekende held. Hij besteedt 50% van zijn tijd aan hem. Hij vergezelt hem vrijwel elk jaar. Hij bedacht hem toen hij in België werkte in het studio opgericht door Peyo. Overweldigd door de merchandising rond de Smurfen, liet Peyo zijn medewerkers vrij veel vrije tijd. Tijdens zijn pauzes creëerde hij Yakari, wiens naam hij meteen vond. Het duurde enkele jaren voordat zijn eerste schetsen transformeerden in een stripverhaal.

Regisseur van de lange animatiefilm gewijd aan Yakari in 2020, Xavier Giacometti nam het stokje over voor het scenario. Zij proberen zich nooit te herhalen, maar na meer dan 40 albums wordt dat gecompliceerd.