De Prijsbeesten van Angoulème 2024

De Prijsbeesten van Angoulème 2024

Gouden Elvis voor de beste Rockstrip

Juan Diaz Canales ( Blacksad ) en Jesús Alonso Iglesias heeft de Golden Elvis Award 🎸 gewonnen voor de Beste Rockstrip van het seizoen.

Deze strip verschijnt in Maart bij uitgeverij Lauwert.

Hier komt ook een speciale stripwebversie van op slechts 99ex met ex libris Meeslepend, psychedelisch verteld drama over de quasi vergeten zangeres. Door de scenarist van Blacksad en Corto Maltese. “Als kind, zittend aan de piano in de bar van mijn vader, beeldde ik me in dat ik een ster was die door iedereen werd bewonderd. Vandaag weet ik dat er geen plaats is aan het firmament voor zo’n dromerig klein meisje...” Een opstandige tiener, een recidivistische delinquent, een drugsverslaafde en een prostituee: Judee Sill was al deze dingen en nog veel erger. Maar bovenal was ze een begenadigde zangeres wier stem en persoonlijkheid een onuitwisbare indruk nalieten op al wie haar hoorde en kende. Juan Díaz Canales en Jesús Alonso Iglesias onthullen dit dramatische, romantische en muzikale lot in een briljant scenario met het ritme van een partituur, bediend door een tekenstijl die de hippiejaren prachtig oproept dankzij adembenemende psychedelische verbeelding.

Bestel

Hierbij een overzicht van enkele strips die in de prijzen vielen op het 51 ste stripfestival van Angoulème.

De meeste zijn niet vertaald maar dit kan wellicht nog komen. We verwijzen steeds door naar de Franse versie tenzij deze in het Nederlands beschikbaar zou zijn.

Dit is het geval met de strip Monica die vertaald werd en ook de strip Judee Still die binnenkort verschijnt bij Lauwert.

Prijs van het beste Album

In afwachting sinds zes jaar, markeert Monica de terugkeer van de veelbekroonde auteur van Ghost World en David Boring. Het meest intieme boek, dat put uit zijn persoonlijke herinneringen, verweeft het verhaal van Monica, wiens verlating traumatisch was, met korte verhalen in verschillende narratieve en grafische stijlen, van romantiek tot bovennatuurlijk.

Bestel

Speciale Prijs van de jury

Geboren in Zuid-Korea in 1976 en vervolgens samen met haar zussen geadopteerd in Frankrijk, studeerde Sophie Darcq stripkunst aan de École Supérieure de l'Image in Angoulême.

In 2004 maakte ze een indrukwekkende reis naar haar geboorteland om haar biologische familie te vinden, wat de aanzet gaf tot een grootschalig project: het vertellen van haar persoonlijke reis. Dit verhaal is het onderwerp van haar eerste grafische roman... Een ontroerend herinneringsboek.

Bestel

Speciale prijs jury Jeugd ex-Aequo

Uitgeroepen tot 'Dikketjes van het Jaar' op hun middelbare school in Bourg-en-Bresse, weigeren Mireille, Astrid en Hakima zich als slachtoffers te gedragen en stellen zichzelf een uitdaging: per fiets naar Parijs gaan en zichzelf uitnodigen op de tuinfeest van het Élysée! Magali Le Huche past met energie de feministische roman van Clémentine Beauvais aan en werpt een scherpe blik op de excessen van sociale media en de kwellingen van tienermeisjes.

Les petites Reines

Prijs van de beste nieuwe reeks

"Hoe stel jij je het einde van de wereld voor?" Zo nodigt Walter, een nogal vreemde kerel, elf van zijn vrienden uit in een luxueus landhuis. Deze idyllische besloten setting blijkt een ware gouden kooi te zijn. Het trage tempo van de twee delen onthult een thriller met een post- of pre-apocalyptische sfeer, compleet met dosissen spanning en kippenvel.

Bestel

Prijs van het patrimonium

De geschiedenis van de Japanse strip kan trots zijn op een rijk erfgoed waarvan grote delen nog ontdekt moeten worden. Deze verzameling verhalen, gepubliceerd in 1931, geïnspireerd door de persoonlijke ervaringen van de auteur die in 1904 naar de Verenigde Staten emigreerde, roept de cultuurschok op die hij ervoer en zijn visie op de Amerikaanse samenleving met een helderheid doorspekt met humor.

bestel

Speciale prijs jury Jeugd ex-aequo

Door middel van zeer korte verhalen, brengt Shin'ya Komatsu zijn heldin ongelooflijke dagelijkse avonturen tot leven waarin het fantastische onverwachts verschijnt. Een paraplu die de bodem van de oceaan onthult of een snoepje met de smaak van de wind, zijn slechts enkele van de verrassingen in deze vredige en poëtische manga, die tegen de stroom van de klassieke productie ingaat.

Bestel

Prijs van de Ontdekking

Vincent is de koning van het uitstellen. Wanneer zijn nieuwe – en charmante – buurvrouw aan zijn deur klopt, vraagt hij zich af hoe hij haar kan verleiden zonder onhandig over te komen. Tot de dag dat zij hem uitnodigt voor een weekendje op het platteland… Elke gelijkenis tussen de antiheld van dit verhaal, dat humor combineert met existentiële vragen, en sommige lezers is niet per se toeval.

Bestel

Prijs voor de Jeugdstrip

Gebaseerd op een Koreaanse roman uit de 19e eeuw, presenteert deze meeslepende saga het verhaal van een klein meisje dat al vroeg kiest om opgevoed te worden als een jongen: want hier zijn het de mannen die kung-fu mogen beoefenen en het land mogen leiden! Absurde humor, scherpe dialogen en verrassende avonturen zijn de kruiden van deze strip met zachte kleuren, vakkundig samengesteld door de auteur van de Club des chats.

Bestel

Prijs Polar SNCF

In Contrition Village wonen zedendelinquenten. Na de dood door zelfverbranding van een van hen, voert een journalist van de lokale krant een onderzoek uit... Een heerlijk duistere thriller waarvan de sfeer zowel doet denken aan de film Zodiac als aan de schilderijen van Edward Hopper, en die is geïnspireerd door Miracle Village, een echte gemeenschap in Florida waar voormalige zedendelinquenten samenwonen.

Bestel

Prijs van de Franse TV zenders

Monsters kunnen het product zijn van een op hol geslagen verbeelding. Maar soms zijn ze ook een symptoom van een geestesziekte. Ze hebben de jeugd van de jonge Vera gestolen, wiens moeder beweert dat ze wordt lastiggevallen door een demon en langzaam wegzinkt in waanzin... Een uniek verhaal, dat getuigt van het vermogen van strips om een delicaat thema als geestelijke gezondheid te behandelen.

Bestel

Prijs van de scholen

De schrijver Pavil crasht met zijn luchtschip in Lapyoza, een afgelegen dorp op het Caspezische schiereiland, niet verbonden met het Rijk dat hem in dienst heeft. Gedwongen om meerdere maanden te blijven, bestudeert hij de gebruiken van deze gemeenschap door bij te dragen aan hun dagelijks leven. Een toekomstgericht verhaal van 160 pagina's dat vragen oproept over acceptatie en tolerantie, evenals de rol van overtuigingen in een menselijke samenleving.

Bestel

Prijs Eco

Is er leven na het leven op aarde? Geconfronteerd met de uitputting van de aardse bronnen, zijn mensen gedwongen om een nieuwe grens te vinden, voorbij ons zonnestelsel.

Via de verweven lotgevallen van drie personages stelt Frontier, vermomd als een avonturenverhaal, vragen over de mogelijkheid van een definitieve breuk met onze moederplaneet.

Bestel

Prijs van de beste Alternatieve Strip

Aline is een collectief van Nederlandse schrijvers en schrijfsters dat al drie jaar twee keer per jaar een bundel met korte verhalen publiceert rond een vastgesteld thema. De titel is zowel een vrouwelijke voornaam als een woordspeling op het Engelse "a line", wat tekening symboliseert.

Artiesten: Typex, Wasco, Jeroen Funke, Anne Stalinski, Charlotte Dumortier, Helène Lespagnard, Octavia Roodt, Juliane Noll, Ludwig Volbeda, Wide Verjnokke, Frederik van der Stock.

Bestel

Dit is een titel

Pastry cotton candy cupcake pastry bonbon topping caramels jujubes halvah. Fruitcake donut halvah soufflé danish muffin pie. Tootsie roll tootsie roll jelly beans jujubes. Pie marzipan chocolate cake topping danish soufflé jelly-o toffee. Oat cake gummies brownie oat cake chocolate bar lemon drops cake tootsie roll cake. Macaroon carrot cake gummies fruitcake fruitcake danish dragée gummi bears. Cake chocolate cake topping candy toffee. Tart jelly-o carrot cake bonbon. Macaroon jelly oat cake pudding. Chocolate candy bonbon toffee macaroon. Cotton candy chupa chups gummi bears. Muffin apple pie chocolate tart.

Ontdek meer