Thomas du Caju : Le Phénix est ressuscité !

Thomas du Caju: De Phoenix is Opgestaan!

Na zijn studies plastische kunsten aan Sint-Lucas in Gent werkte Thomas du Caju als reclametekenaar en voor studio’s die animatiefilms maakten. Hij was lange tijd medewerker van Merho, de tekenaar van de Kiekeboes-stripreeks, en werkte later ook voor de studio’s Vandersteen. In het bijzonder werkte hij aan de strip De Nachtwachtbrigade.

Daarna tekende hij de albums van de politieserie Sabbatini, geschreven door Luc Morjaeu voor Mezzanine (een kortstondige Nederlandse dochteronderneming van de uitgeverij Dupuis). Van deze serie verschenen vier titels, waarvan alleen het eerste deel in het Frans werd vertaald.

Sabbatini

Begin van een Succesvolle Samenwerking

Pastry cotton candy cupcake pastry bonbon topping caramels jujubes halvah. Fruitcake donut halvah soufflé danish muffin pie. Tootsie roll tootsie roll jelly beans jujubes. Pie marzipan chocolate cake topping danish soufflé jelly-o toffee. Oat cake gummies brownie oat cake chocolate bar lemon drops cake tootsie roll cake. Macaroon carrot cake gummies fruitcake fruitcake danish dragée gummi bears. Cake chocolate cake topping candy toffee. Tart jelly-o carrot cake bonbon. Macaroon jelly oat cake pudding. Chocolate candy bonbon toffee macaroon. Cotton candy chupa chups gummi bears. Muffin apple pie chocolate tart.

Dit markeerde het begin van een langdurige samenwerking met filmproducent Jean-Pierre Van Rijckeghem. Hun eerste serie, Betty & Dodge, verscheen in 2008 bij Standaard Uitgeverij en werd later opnieuw uitgegeven door BDmust. Deze reeks, inmiddels al twee keer volledig uitverkocht, zal in 2025 opnieuw worden uitgebracht als integrale edities.

Betty & Dodge volgt de avonturen van de mooie, onverschrokken Britse aristocrate Betty en de Amerikaanse fotograaf Dodge. Hun spannende, goed gedocumenteerde avonturen brengen hen van de VS naar Berlijn, via Québec, het Engelse platteland, Spanje en Venetië, tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.

Enkele Titels van Betty & Dodge:

Moord in Manhattan

Crash in Québec

Gijzeling in Kent

Aanslag op Engeland

Vermist in Madrid

Verraad in de Pyreneeën

Valstrik in Venetië

Berlijn zien en sterven

Betty & Dodge

Andere Werken van Thomas du Caju

349 Squadron

Vliegtuigen blijven een passie voor Du Caju en dit komt volledig tot zijn recht in het album 349 Squadron, waarin authentieke verhalen over piloten en waargebeurde luchtgevechten worden verteld.

349 Squadron

Message on a bottle

Du Caju tekende ook het one-shot Message in a Bottle, geschreven door Erik Verdonck!

In opdracht van de importeur van Guinness bier maakte Thomas Du Caju (Betty en Dodge, De Kiekeboes) over bier, brouwerijen en de geschiedenis van Guinness. Het detectiveverhaal verschijnt in een beperkte hardcovereditie van 56 pagina's en draait om een lege bierfles. Hoe komt deze fles op een veiling terecht? Hoe oud is die fles precies? Wat is ermee aan de hand? Met de hulp van de mensen van Guinness en invoerder Anthony Martin start Blogster en fashionista Karin Beke haar onderzoek. De fles maakt niet alleen een sprong in de ruimte maar ook in de tijd.

Message on a Bottle

Little England

het bijzonder goed ontvangen tweeluik Little England, op scenario van Jean-Claude Van Rijckeghem. Little England vertelt het verhaal van de opstandige tiener Jonathan die, door zijn avontuurlijke oom, verzeild raakt in de wereld van spionage en intrige tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Little England

De Muizen van Leningrad

De serie De Muizen van Leningrad is een tweeluik dat zich afspeelt tijdens de barre winter van 1941. Het vertelt het verhaal van vier vrienden die proberen te overleven in een stad onder belegering

De Muizen van Leningrad

Het Verhaal van Saboteuses

Saboteuses

In Londen brengt de jonge Paulette Kincaid, alias Needle, haar tijd door in de winkel van haar tante, die een naaiatelier heeft. Op een dag, terwijl ze de winkel opent, krijgt een hoogzwangere klant plotseling hevige weeën. Paulette, instinctief handelend, rijdt zelf met een legerjeep dwars door Londen naar het ziekenhuis. Terug bij de winkel biedt een officier haar een keuze: gevangenisstraf voor haar actie of zich aanmelden voor speciale operaties. Paulette kiest voor actie en wordt zo agent Aiguille, op weg naar Frankrijk.

Saboteuses

Conclusie

Het is duidelijk dat Thomas du Caju een erkende auteur is in de stripwereld. De negende kunst zal nog veel van deze Vlaamse striptekenaar mogen verwachten. Zijn carrière is nog lang niet op zijn hoogtepunt en we kijken uit naar nog meer prachtige stripverhalen van deze getalenteerde kunstenaar.

Bekijk de nieuwste strips en nieuws op stripweb.be en mis geen enkele update over Thomas du Caju en andere geweldige stripverhalen