De nieuwe avonturen van de Kiekeboes! Start 17 april 2024

Charel Cambré en Nix geven eigen twist aan de Kiekeboes

“Het draait nog altijd om spannende avonturen met een knipoog”

Antwerpen, 29 januari - Merho heeft met ‘Seizoensfinale’ afscheid genomen van zijn Kiekeboes, maar met ‘Uranium-235’ ligt er vanaf 17 april een nieuw stripalbum in de winkel. “Met ‘De nieuwe avonturen van de Kiekeboes’ zetten we het verhaal verder”, vertellen Nix en Charel Cambré. “We blijven trouw aan de vertelstijl van Merho, maar we geven er onze eigen twist aan.”

En dat is precies wat Merho wou. “Het mocht geen imitatie worden van wat ik deed”, aldus de geestelijke vader van de Kiekeboes. “Het succes van de Kiekeboes dreef altijd op humor. En humor is zo persoonsgebonden en moeilijk te imiteren. Dus geen flauw afkooksel van het origineel. Wat ik voor ogen had, was een resetting.”

Fanny raakt door haar vlog Fanny’s Factcheck onbedoeld betrokken bij dit nucleaire handeltje en moet zich uit de nesten zien te werken. Ondertussen moet ze Moemoe in de gaten houden en luisteren naar de relationele problemen van haar vriendinnen.

Deel 1 ligt op 17 april in de winkel. Het tweede album verschijnt op 19 juni.

Schrijf je in op de reeks en krijg als eerste het album in je bus

Dreamteam

Voor die resetting heeft Merho zijn dreamteam gevonden. “De Kiekeboes zijn in handen van een topteam waarin ik alle vertrouwen heb”

Nix

Nix heeft in het verleden als bewezen dat hij veel humor heeft en weet hoe hij een plot kan opbouwen. Nix is ook de man die een studie zal leiden aan de universiteit naar het gebruik van AI in stripverhalen, met sponsering van Standaard Uitgeverij!

Alle strips van Nix

Cambré Charel

Charel Cambré is een van de allerbeste Vlaamse striptekenaars van zijn generatie.

Kennen we uiteraard van de reeksen Suske en Wiske Junior, De kronieken van Amoras, enz. ...

Alle reeksen van Cambré

Di Rosso

Shirow Di Rosso stelt nooit telleur met zijn knappe inkleuringen.

Koerswijziging

Wie het eerste album in de nieuwe stijl openslaat, zal toch even verrast opkijken. “Omdat onze Kiekeboes constant vergeleken zouden worden met de bestaande reeks, hebben we voor een koerswijziging gekozen”, vertellen Nix en Charel Cambré. “We blijven trouw aan de vertelstijl van Merho, maar we geven er een eigen twist aan.”

De focus in de nieuwe avonturen ligt op Fanny, maar vergelijk haar niet met de moordgriet die Toni Coppers en Jean-Marc Krings van haar maakten in de trilogie Fanny K. (2017). “Onze Fanny is behoorlijk feministisch en strijdt samen met haar vriendinnen Alanis en Tomboy tegen onrecht. Fanny is verhuisd naar een flatgebouw waar Moemoe ook komt wonen. Ook de andere Kiekeboes zijn weer van de partij.”

Al bijna 50 jaar lang zijn de Kiekeboes de meest populaire stripreeks in Vlaanderen en nu is het aan Nix en Charel Cambré om de trouwe lezers te overtuigen én een nieuw publiek aan te spreken. Merho zelf is er alvast van overtuigd dat dit kan werken: “Het eerste album leest als een trein en staat niet zo heel ver af van de bestaande reeks. Het draait nog altijd om spannende avonturen met een knipoog.”

Homepage