Bandes dessinées populaires à thème historique

De rol van geschiedenis in stripverhalen wordt treffend geïllustreerd door de rijke en gevarieerde bijdragen van vooraanstaande uitgevers en getalenteerde tekenaars. Binnen de wereld van de Franstalige strip, waarin meesterschap over het medium hand in hand gaat met een diep begrip van historische context, hebben uitgevers zoals Le Lombard, Casterman, Dupuis, Dargaud, Lauwert, Silvester, en de creatieve visies van tekenaars zoals Jacques Martin, Chaillet, Hermann, Delaby, Theo, Lambil, Le Roux, en Vallès, een onuitwisbare stempel gedrukt op het genre.

Le Lombard, Casterman, Dupuis, en Dargaud behoren tot de meest invloedrijke uitgevers die de Franstalige stripwereld rijk is. Ze hebben een vruchtbare voedingsbodem gecreëerd voor strips die niet alleen vermakelijk zijn maar ook diepgaand geworteld zijn in historische contexten. Deze uitgevers hebben historische stripreeksen als Tristan, Murena, Alex, de Adelaars van Rome, de Blauwbloezen, Irena, Geheugen op zak, Jugurtha, Rani, en Vasco in het leven geroepen, waarbij elk verhaal een unieke kijk biedt op verschillende tijdperken en gebeurtenissen.

In de wereld van historische strips heeft Jacques Martin een iconische status bereikt. Zijn werk, waaronder de reeks "Alex", getuigt van een diepgaand onderzoek en een streven naar historische nauwkeurigheid. Met een oog voor detail en een meesterlijke beheersing van het medium, heeft Jacques Martin bijgedragen aan het legitimeren van historische strips als een serieuze kunstvorm.

Tekenaren zoals Chaillet, Hermann, Delaby, Theo, Lambil, Le Roux, en Vallès hebben op hun beurt unieke esthetische en vertelstijlen ingebracht in de historische stripwereld. Of het nu gaat om het creëren van levendige personages in "Tristan" of het verkennen van het oude Rome in "Murena", deze tekenaars hebben de kracht van beeld en verhaal gebruikt om de geschiedenis tot leven te brengen.

De Franstalige stripwereld, met zijn diepe wortels in de Europese geschiedenis, heeft niet alleen een entertainmentvorm gecreëerd maar ook een educatief en reflectief medium dat lezers uitnodigt om te reizen door de tijd en te reflecteren op de menselijke ervaring door de eeuwen heen. De combinatie van uitgevers, stripreeksen en tekenaars genoemd in deze inleiding weerspiegelt de diversiteit en rijkdom van historische strips, die blijven evolueren en het verleden op unieke en meeslepende wijze verkennen.

Hieronder enkele belangrijke stripfiguren-reeksen met Historische achtergrond

Alex

Alex is een stripfiguur gecreëerd door de Belgische striptekenaar Jacques Martin. De stripreeks "Alex" debuteerde in 1948 en groeide uit tot een van de meest gewaardeerde en langlopende historische strips in de Franse stripwereld. Jacques Martin, die ook bekend is vanwege zijn werk aan "Kuifje" (Tintin), staat bekend om zijn grondige historische onderzoek en zijn vermogen om historische periodes nauwkeurig weer te geven.

Hoofdpersonage: Alex is een jonge Romeinse slaaf die, ondanks zijn nederige begin, opklimt tot een belangrijke positie in het Romeinse Rijk. Zijn avonturen volgen zijn reis door verschillende tijdperken en locaties, waardoor lezers een rijk beeld krijgen van de oude wereldgeschiedenis.

Historische nauwkeurigheid: Jacques Martin staat bekend om zijn grondige onderzoek en inspanningen om historische nauwkeurigheid te waarborgen. De "Alex" strips dienen niet alleen als vermakelijke avonturen, maar ook als educatieve middelen die lezers inzicht geven in de cultuur, politiek en samenleving van verschillende beschavingen.

Diverse settings: De avonturen van Alex brengen hem naar verschillende delen van de oude wereld, waaronder het oude Rome, Egypte, Perzië en andere delen van het Middellandse Zeegebied. De stripreeks biedt daardoor een panoramisch overzicht van de oude geschiedenis.

Oog voor detail: Jacques Martin staat bekend om zijn gedetailleerde tekenstijl, waarin hij zorgvuldig historische architectuur, kleding en gebruiken weergeeft. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid en authenticiteit van de verhalen.

Evolutie van het personage: In de loop van de stripreeks evolueert Alex als personage, niet alleen in termen van zijn sociale status, maar ook op persoonlijk vlak. Zijn karakterontwikkeling weerspiegelt de impact van historische gebeurtenissen op individuen.

De "Alex" stripreeks heeft een blijvende invloed gehad op het genre van historische strips en wordt nog steeds gewaardeerd door lezers die zowel geïnteresseerd zijn in geschiedenis als in meeslepende verhalen

Bekijk alle albums van Alex

Vasco

"Vasco" is een historische stripreeks gecreëerd door de Franse striptekenaar Gilles Chaillet. De reeks debuteerde in 1982 en combineert historische avonturen met nauwkeurig onderzochte achtergronden. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van de "Vasco" stripreeks:

Hoofdpersonage: De hoofdpersoon van de reeks is Vasco, een avontuurlijke jongeman die in de 16e eeuw leeft. Vasco is een jongleur en een troubadour die zich in verschillende historische situaties bevindt en interactie heeft met bekende personages uit de geschiedenis.

Historische setting: Een opvallend kenmerk van de "Vasco" reeks is de zorgvuldig onderzochte historische setting. De verhalen spelen zich af in de renaissanceperiode, met gedetailleerde weergaven van steden, kleding, en culturele aspecten uit die tijd. Chaillet staat bekend om zijn nauwkeurigheid in het weergeven van historische details.

Avontuur en intrige: De verhalen van "Vasco" zijn doordrenkt met avontuur en intrige. Vasco belandt vaak in gevaarlijke situaties en wordt geconfronteerd met politieke, religieuze en sociale conflicten van zijn tijd. Het is een meeslepende mix van historisch drama en avontuur.

Interactie met historische figuren: Net zoals in veel historische strips, komt Vasco in aanraking met echte historische figuren. Dit voegt een extra laag van authenticiteit toe aan de verhalen. Beroemde personages uit de renaissanceperiode maken hun opwachting in de verhalen, wat de lezers een interessante kijk geeft op de geschiedenis.

Tekenaar Gilles Chaillet: Gilles Chaillet, de bedenker van "Vasco", staat bekend om zijn talent in het weergeven van historische settings en zijn vermogen om levendige personages tot leven te brengen. Hij heeft ook samengewerkt met andere scenarioschrijvers om de verhalen te creëren.

Bekijk alle albums van Vasco

Murena

"Murena" is een Franse stripreeks gemaakt door tekenaar Philippe Delaby en scenarist Jean Dufaux, die later werd overgenomen door Theo Caneschi (Theo). De reeks debuteerde in 1997 en heeft sindsdien meerdere albums voortgebracht. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de stripreeks "Murena":

1. Historische setting: "Murena" speelt zich af in het oude Rome tijdens de regering van keizer Nero (54-68 na Christus). De serie biedt een fascinerend en gedetailleerd beeld van het politieke, sociale en culturele klimaat van het oude Rome, inclusief de intriges, corruptie en decadentie van die periode.

2. Hoofdpersonage: Lucius Murena is de hoofdpersoon van de reeks. Hij is een jonge Romeinse aristocraat die betrokken raakt bij de politieke machinaties van het keizerlijke hof. De verhalen volgen zijn persoonlijke reis en zijn interacties met andere historische figuren uit die tijd.

3. Complexiteit van de personages: Een opvallend kenmerk van "Murena" is de diepte en complexiteit van de personages. De serie presenteert niet alleen de hoofdrolspeler, maar ook een breed scala aan secundaire personages met hun eigen motivaties, intriges en persoonlijke drama's.

4. Politieke intrige en samenzweringen: De verhalen van "Murena" zijn doordrenkt met politieke intrige en samenzweringen, wat de sfeer van onzekerheid en gevaar van het Romeinse rijk onder Nero benadrukt. Het keizerlijke hof wordt weergegeven als een plek van machtsspelletjes en rivaliteit.

5. Realistische tekenstijl: Philippe Delaby, en later Theo Caneschi, hanteren een realistische tekenstijl die goed past bij het historische thema van de reeks. De gedetailleerde tekeningen dragen bij aan de geloofwaardigheid van de historische setting.

6. Voortzetting door Theo: Na het overlijden van Philippe Delaby in 2014 nam Theo Caneschi de tekeningen over en zette de reeks voort. Hij zette de stijl van Delaby voort en zorgde voor een naadloze overgang in de voortzetting van het verhaal.

"Murena" wordt vaak geprezen voor zijn rijke karakterontwikkeling, meeslepende verhalen en gedetailleerde weergave van het oude Rome. De stripreeks biedt lezers niet alleen entertainment maar ook een boeiende duik in de geschiedenis van het Romeinse Rijk.

Bekijk alle albums uit de reeks Murena

De Adelaars van Rome

"De Adelaars van Rome" is echter een stripreeks geschreven en getekend door Enrico Marini. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van deze reeks:

1. Historische setting: De stripreeks speelt zich af in het oude Rome, tijdens het bewind van keizer Augustus. Het is een periode van politieke intriges en machtsstrijd, waarin het Romeinse Rijk zijn hoogtepunt bereikte.

2. Hoofdpersonage: Het hoofdpersonage van "De Adelaars van Rome" is Marcus, een jonge Romeinse soldaat. Zijn avonturen en lotgevallen vormen de kern van het verhaal, terwijl hij wordt meegesleept in de gebeurtenissen van het tumultueuze tijdperk.

3. Realistische tekenstijl: Enrico Marini staat bekend om zijn gedetailleerde en realistische tekenstijl. Hij besteedt veel aandacht aan het weergeven van historische settings, kostuums en architectuur, waardoor de lezer een meeslepende ervaring krijgt van het oude Rome.

4. Politieke intriges en conflicten: Net als veel historische strips bevat "De Adelaars van Rome" elementen van politieke intriges en conflicten. De plot draait om machtsspelletjes, verraad en de strijd om controle over het Romeinse rijk.

5. Samenwerking met scriptschrijver Dufaux: Hoewel Marini zowel schrijver als tekenaar is, werkte hij voor deze reeks samen met de gerenommeerde Belgische scriptschrijver Jean Dufaux. De samenwerking tussen Marini en Dufaux heeft geleid tot een boeiende en diepgaande vertelling.

"De Adelaars van Rome" wordt vaak geprezen vanwege de rijke sfeer, intrigerende plotlijnen en prachtige illustraties. Het is een aanrader voor liefhebbers van historische strips en biedt een meeslepende inkijk in het oude Rome tijdens een cruciale periode in de geschiedenis.

Bekijk alle albums uit de reeks De Adelaars van Rome

De Blauwbloezen

"De Blauwbloezen" (Les Tuniques Bleues in het Frans) is een langlopende Belgische stripreeks die is getekend door Willy Lambil en geschreven door Raoul Cauvin. De reeks debuteerde in 1968 en heeft sindsdien meer dan zestig albums voortgebracht. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van "De Blauwbloezen":

1. Setting: De stripreeks speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Het verhaal volgt twee soldaten van het Noordelijke leger, korporaal Blutch en sergeant Chesterfield, die ondanks hun verschillen in persoonlijkheid en aanpak, samen allerlei avonturen beleven.

2. Hoofdpersonages:

• Blutch (Korporaal Cornelius Chesterfield): Blutch is een cynische, voorzichtige soldaat die vaak tegen de oorlog is en probeert te overleven zonder onnodige risico's te nemen.

• Chesterfield (Sergeant Cornelius Chesterfield): Chesterfield is een goedbedoelende, maar soms naïeve sergeant die vastbesloten is om zijn plicht te doen en de orders op te volgen.

3. Humor: "De Blauwbloezen" staat bekend om zijn humoristische benadering van oorlogsvoering. Cauvin en Lambil gebruiken de absurditeiten van de oorlog en de tegenstellingen tussen de personages om humor te creëren.

4. Realistische tekenstijl: Lambil hanteert een realistische tekenstijl met duidelijke en expressieve personages. Zijn illustraties dragen bij aan de karakterontwikkeling en de levendigheid van de verhalen.

5. Maatschappelijke kritiek: Ondanks de humor bevat "De Blauwbloezen" ook elementen van maatschappelijke kritiek en reflectie op de absurditeiten van oorlog. De reeks behandelt onderwerpen zoals de impact van oorlog op individuen, de bureaucratie en domheid van het militaire leven.

6. Veelzijdige verhalen: De verhalen variëren van komische situaties tot meer serieuze thema's, en ze verkennen verschillende aspecten van het leven in het leger tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

"De Blauwbloezen" is een van de populairste en langstlopende Europese strips, en het blijft geliefd vanwege de combinatie van humor, karakterontwikkeling en sociale commentaar. Het is een aanrader voor liefhebbers van stripverhalen die op zoek zijn naar een unieke kijk op historische gebeurtenissen.

Ontdek alle albums uit de reeks De blauwbloezen

Jugurtha

Pastry cotton candy cupcake pastry bonbon topping caramels jujubes halvah. Fruitcake donut halvah soufflé danish muffin pie. Tootsie roll tootsie roll jelly beans jujubes. Pie marzipan chocolate cake topping danish soufflé jelly-o toffee. Oat cake gummies brownie oat cake chocolate bar lemon drops cake tootsie roll cake. Macaroon carrot cake gummies fruitcake fruitcake danish dragée gummi bears. Cake chocolate cake topping candy toffee. Tart jelly-o carrot cake bonbon. Macaroon jelly oat cake pudding. Chocolate candy bonbon toffee macaroon. Cotton candy chupa chups gummi bears. Muffin apple pie chocolate tart.

"Jugurtha" is een Belgische stripreeks die oorspronkelijk werd getekend door Hermann Huppen (beter bekend als Hermann) en later werd overgenomen door Franz. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van de stripreeks:

1. Auteurswissel: Hermann tekende de eerste delen van "Jugurtha" samen met Jean-luc Vernal die verantwoordelijk was voor het scenario. Na het vertrek van Hermann nam Franz het tekenwerk over. Het laatste deel werd echter getekend door Suro Michel. Deze reeks werd uitgegeven in integraal.

2. Historische setting: "Jugurtha" is gesitueerd in het oude Romeinse Rijk en volgt het verhaal van Jugurtha, de koning van Numidië, die betrokken raakt bij conflicten met Rome tijdens de Jugurtha-oorlogen in de 2e eeuw voor Christus.

3. Hoofdpersonage: Jugurtha is de centrale figuur van de reeks. Hij is een historisch figuur die bekend staat om zijn rol in de strijd tegen Rome. De strip volgt zijn leven, zijn strijd voor onafhankelijkheid en zijn conflicten met de Romeinse machthebbers.

4. Realistische tekenstijl: Hermann staat bekend om zijn realistische tekenstijl en gedetailleerde illustraties. Hij creëert sfeervolle en visueel indrukwekkende scènes die de lezers meenemen naar het oude Rome en Noord-Afrika.

5. Politiek en intrige: "Jugurtha" behandelt politieke intriges en militaire conflicten tussen Rome en Numidië. Het biedt een meeslepende kijk op de historische gebeurtenissen en politieke situaties uit die tijd.

6. Overgang naar Franz: Na het overlijden van Hermann in 2019 zette Franz het werk voort. Franz, bekend om zijn eigen bijdragen aan de stripwereld, nam het tekenwerk over en zette de reeks voort in de stijl van Hermann.

"Jugurtha" wordt gewaardeerd om zijn historische nauwkeurigheid, boeiende verhaallijnen en visueel aantrekkelijke tekenstijl. Het is een intrigerende stripreeks voor lezers die geïnteresseerd zijn in historische verhalen, met de unieke toevoeging van de Numidische koning Jugurtha aan het genre.

Ontdek alle strips van de reeks Jugurtha

Tristan

"Jhen" (oorspronkelijke naam)

1. Auteur: De reeks "Tristan" werd gecreëerd door tekenaar Jean Pleyers en is geschreven door Jacques Martin. Verder werkten vanaf nummer 9 ook mee aan de reeks Cayman Thierry, Hugues Payen, Jean-Luc Cornette, Jerry Frissen, Paul Teng, Néjib, Valerie Mangin,

2. Historische setting: "Tristan" speelt zich af in de Middeleeuwen en volgt de avonturen van de hoofdrolspeler Jhen Roque. De verhalen vinden plaats tijdens historische gebeurtenissen, zoals de Honderdjarige Oorlog.

3. Hoofdpersonage - Tristan: Tristanis een jonge avonturier en kunstenaar die in allerlei intriges en gebeurtenissen van de Middeleeuwen verzeild raakt. Zijn personage staat bekend om zijn moed en vastberadenheid maar ook om zijn strijd voor gerechtigheid tegen over Gilles de Rais.

4. Gedetailleerde tekenstijl van Jean Pleyers: Jean Pleyers heeft een gedetailleerde en realistische tekenstijl die goed past bij het historische genre. Zijn illustraties brengen de Middeleeuwse sfeer tot leven.

5. Samenwerking met Jacques Martin: Jacques Martin, een gevierde striptekenaar en scenarist, was betrokken bij het schrijven van de scenario's voor "Tristan." Martin is ook bekend vanwege zijn werk aan andere historische strips zoals "Alix."

Ontdek alle strips uit de reeks Tristan

Ramiro

Ramiro is een Spaanse ridder die allerlei avonturen beleeft in een stripreeks getekend en

deels geschreven door William Vance, met aanvullende teksten van Jacques Stoquart.

1. Auteurs: William Vance, geboren als William Van Cutsem (8 september 1935 - 14 mei 2018), was een Belgische striptekenaar. Een van Vance's meest bekende werken is "XIII," een spionagethrillerstrip geschreven door Jean Van Hamme. De reeks begon in 1984 en werd een enorm succes. "XIII" volgt het verhaal van een man zonder geheugen die wordt beschuldigd van moord en in een complex web van intriges terechtkomt. Vance werkte ook aan de stripreeks "Bruce J. Hawker," vanaf het vierde deel meegeschreven door AP Duchâteau. Deze reeks was de favoriete strip van Vance. Samen met scenarist Jacques Stoquart werkte Vance aan de stripreeks "Ramiro." Deze reeks, hoewel minder bekend dan sommige van zijn andere werken, toont Vance's veelzijdigheid in verschillende genres.

2. Historische setting

De strip is voornamelijk ontstaan door William Vance's belangstelling voor de geschiedenis van Spanje, en dan met name de periode van de Moorse overheersing en het Spaanse volk die daar tegen vocht. Met als noemenswaardige punten de Reconquista, Alhambra en de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. In de strip zitten soms pagina's waarin Vance zijn persoonlijke foto's vertoont van diverse ruïnes, kerken, kathedralen en andere bouwwerken. Deze gebouwen vervullen ook een rol in deze vroege-middeleeuwse strip. De schrijver poogt zo een verhaal van fictie en de werkelijkheid met elkaar te versmelten.

De eerste strip genaamd De bastaard begint in het jaar 1195. Daarin vindt de Slag bij Alarcos plaats. Hierin vechten de Moren tegen de Spaanse heerser Alfons VIII van Castilië. Onder hen bevindt zich ook Ramiro. Deze jongeman is uitermate belangrijk voor de Spaanse koning. Later blijkt namelijk dat hij een bastaardzoon is van de koning en dat dit geheim moet blijven voor de Moren. Vanaf het eerste album De Bastaard beginnen de avonturen van Ramiro pas echt als hij er alles voor over heeft om zijn vaderland te redden van de Moorse indringers.

In album 2 De valstrik, krijgt Ramiro een geheime opdracht wat hem naar Frankrijk leidt. Daar wordt hij in een hinderlaag gelokt. Er wordt vervolgens een afspraak gemaakt dat Ramiro een onbekend echtpaar begeleidt naar Santiago de Compostela via de verschillende pelgrimroutes, niet wetend dat hij achtervolgd wordt door huurlingen van de Franse koning. Deze tocht wordt beschreven in de albums De Valstrik, Het Geheim van de pelgrim, De wachters van Bierzo en Storm over Galicië. In de overige avonturen komt Ramiro in conflict met een kruidendokter en treft hij de Moren in een achtervolging van de verdwenen Westgoten.

3. Hoofdpersonage

Als onwettige zoon van koning Alfonso VIII van Castilië is hij een interessante prooi voor zowel de Moren als voor Leon, een ander katholiek Spaans koninkrijk, dat gebieden van Castilië probeerde te veroveren. Hij weet echter steeds uit gevangenschap te ontsnappen.

4. Samenwerkingen : Vance William werkte samen met oa volgende striptekenaars en stripscenaristen : Jean Giraud, Henri Vernes, AP Duchâteau, Albert Louis, Greg, Yves Duval, meys Lucien, Acar jacques, Jean Van Hamme,

5. De realistische grafische stijl van William Vance wordt gekenmerkt door "nauwkeurigheid en dynamiek, precisie en levendigheid." Zijn succes komt voort uit "de dynamiek van zijn lijnen en de durf van zijn kadreringen."

Wiliam Vance overleed in Spanje op 83 jarige leeftijd en stopte in 2010 met tekenen omdat hij de ziekte van Parkinson had.

Ontdek Ramiro